Abraham Lincoln, a vámpírvadász kritika

  abraham-lincoln-vampire-hunter-poster.jpg

 

Mai kritikai anyagom nem más, mint az Abraham Lincoln, a vámpírvadász. Bevallom ez a film korábban nem nagyon érdekelt, de gondoltam, mégis megnézem, nehogy lemaradjak valami különleges filmművészeti alkotásról. Vajon nyújt-e valami pluszt a film a címén kívül, vagy csak kigúnyolja az Egyesült Államok egyik legnagyobb elnökét? A most következő kritikából ez is kiderül.

Az Abraham Lincoln, a vámpírvadász egy 2012-ben bemutatott Akció-fantasy, melyet Timur Bekmambetov rendezett, a főszerepekben pedig Benjamin Walker, Mary Elizabeth Winstead, és Dominic Cooper volt.

A film történetének egyik része valós eseményeken alapul, amíg a másik fele puszta fikció. Ezt igazán érdekes kombinációnak tartottam, és kíváncsi voltam a készítőknek, hogy sikerül ezt vegyíteni.

 

A teljes kritika olvasásához, kérlek lépj a tovább gombra.

 

A történet szerint a gyermek Lincoln egy nap meg akarja védeni fekete bőrű barátját, amikor Őt is elkezdik verni, az apja közbelép, és szembeszáll munkaadójával. Még aznap éjjel belép a férfi az otthonukba, és csinál valamit Abraham anyjával, ezt Abraham végignézi. Abraham anyja ezután beteg lett, és meghalt. A fiú megígéri apjának, hogy sose fog bosszút állni, de miután apja is meghalt, mégis elindul bosszút állni anyja haláláért. Ám a bosszú balul süt ki, és csak Henry Sturgess segítségével tud onnan elmenekülni. Henry elmondja, hogy anyja gyilkosa egy vámpír. Abraham végül meggyőzi Henryt, hogy tanítsa meg Őt vámpírt ölni, viszont Henry cserébe azt kéri, hogy Ő mondhassa meg kit, és hol ölhet meg, és, hogy sose házasodjon meg. Abraham a kiképzés után Springfield-be telepedik le, és kezdi meg Vámpírvadászi teendőit. Nemsokára viszont találkozik Maire-vel, és egyik fogadalmát máris kényszerül feladnia…..

A történetről csak ennyit szerettem volna elmondani.

 

A film egyik legjobban sikerült eleme egyértelműen a látványvilág volt. A díszletek, a ruhák, és a helyszínek is élethűek voltak, és ezeket a pozitívumokat igyekeztek a jó operatőri munkával is kiemelni, sikerrel.

A sminkesek, fodrászok, és a maszk munkások is igazán kitettek magukért, megérdemlik a dicséretet. Abrahamot, és Marie-t ahogy megöregítették, az igazán tiszteletre méltó. Szintén jó munkát végeztek a vámpírok arcain is, igazán meggyőzőre sikeredtek.

A film vizuális effektjei nagyon látványosra sikeredtek. Jó volt nézni, ahogy kihasználják az akció jeleneteknél, és szerencsére nem csak ott. Nagyon jó példa erre, a film eleje, ahol láthatjuk, hogy a Fehérház és környéke, hogy tűnik el, ahogy tekerődik vissza az idő.

A filmmel kapcsolatba ki kell még emelni mindenképpen a hangokat, és a fülbemászó zenéket is. Jó volt hallgatni egy-egy felcsendülő dalt, vagy az ágyúk dörrenését, esetleg a tűz lágy lobogását.

 

A filmbe lévő akció jelenetek látványosakra, szemkápráztatóakra sikeredtek. Látszott minden mozdulaton, hogy jól koreografált, nem sajnálták rájuk az időt, és a pénzt. Azt viszont mindenképpen el kell mondanom, hogy kicsikét kevésnek találtam. Ez a film simán elviselt volna egy kicsit több akciót.

 

Sajnos a film pozitívumainak lassan a végére érünk. Megemlíthetném még a vágók tisztességes munkáját, vagy a színészi alakításokat is, de ezek inkább az átlagos kategóriába tartoznak.

Nézzük azonban a film negatívumait is.

Először is nem értem miért kellet Abraham Lincolnt belekeverni egy vámpíros filmbe. Valószínű, hogy így próbálták eladna a filmet, de akkor is, ezt az amerikaiak nem vették sértésnek? Bár így belegondolva mi magyarok se reagáltunk rosszul a Magyar vándor című förmedvényre. Szerintem ez a film csak vesztett az értékéből azzal, hogy Lincolnt írták bele főszereplőnek, de kétségtelen, hogy ezzel a névvel, sok pénzt lehet keresni. Számomra kicsit szentségtörő, az egész, mivel megváltoztatták, egy eleve nagy ember életét.

Ráadásul, mivel Lincoln játssza a főszerepet, így valamilyen formában mégis történelem hűnek kellett lennie. Ez bizonyos pontokon még akár jól is sikerülhetett volna, hisz Abraham anyja tényleg még Abraham gyerekkorában meghalt, csak a halálnem a más. Viszont hol van Abraham nővére, Őróla még csak említést se tesztnek. A film közepén ugyanezt a hibát követik el, amikor csak egy gyereket írtak Lincoln-nak, Williamet. Valójában Ő a Lincoln család harmadik gyermeke volt, mivel Robert volt az első, és a négyéves korában meghalt Edward a második. Azért ezek egész nagy hibák, de hagyjuk a történelem órát.

Az igazán nagy gond viszont az, hogy a történelmi tények beleerőltetése miatt vontatottá, és unalmassá válik a film. Nem igazán tudták, hogy pontosan mennyi történelmet rakjanak bele, és azt, hogy is meséljék el. Ezért könnyen lehet, hogy a néző a háromnegyedénél majdnem elalszik. Szerencsénkre az akcióban gazdag végjátékot azért jól megcsinálták, így itt biztos mindenkinek kinyílik a szeme

Talán épp a történelem beírása miatt nem is tudták eldönteni, hogy milyen műfajú filmet akarnak készíteni. Sok helyen az írják, hogy horror, viszont szerintem abszolút nem félelmetes. Drámának nem egészen drámai. Akció filmnek szerintem nem megy el, mivel kevés benne az akció, bár ez áll hozzá a legközelebb. Végül a vámpírok miatt én az akció-fantasy kategóriát adtam neki.

 

Na és a film párbeszédeiről is említést kell tennem. Valami borzalom! Hihetetlen, hogy az egyik pillanatba tegezik egymást, majd visszaváltanak magázásra. Nagyon erőltetettek a párbeszédek, ilyen beszélgetések abban a korban elképzelhetetlenek voltak. Én olyanról se hallottam, hogy az 1800-as években a nő kérte volna fel a férfit táncolni, de ez már csak hab a tortán.

A film hibái közé tartozik még a történet, ami túlontúl kiszámítható lett. Én már a felénél tudtam, hogy mi is lesz a vége, itt a vámpíros sztorira gondoltam, mivel a Lincoln történetét már úgy is ismerjük.

 

Összességébe az Abraham Lincoln, a vámpírvadász egy kihagyható alkotás, viszont aki túl tud lépni a hibáin, az akár egy végignézést bepróbálhat.

 

Kinek ajánlom a filmet:

-A vámpírfilm rajongóknak

-Az akció film rajongóknak

- A fantasy film rajongóknak

-Akik nem várnak tőle túl sokat

 

Kinek nem ajánlom:

-Abraham Lincoln munkásságát nyomon követőknek

-Történelmi filmet kedvelőknek

 

 

 

A film végső értékelése tehát:

5.9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://moviesandgamesnews.blog.hu/api/trackback/id/tr745877070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása