Balfékek 1. évad kritika

Community-Season-1.jpg

Nagyon sokáig gondolkoztam, hogy melyik filmsorozat legyen az, amelyről leírom életem első sorozat kritikáját, végül a Balfékek című sitcom-ra esett a választásom.

 

A balfékek, vagy eredeti angol címén Community 2009-ben indult világhódító útjára az amerikai NBC csatornáról, és most épp az ötödik évad készül belőle.

A sorozat főszereplői Joel McHale, Gillian Jacobs, Danny Pudi, Yvette Nicole Brown, Alison Brie, Donald Glover, és Chevy Chase, na meg persze a másnaposokból megismert Ken Jeong.

Műfaját tekintve szituációs komédia, ezt a műfajt képviselte a Jóbarátok, vagy az Egy rém rendes család is. Én személy szerint a műfaj nagy rajongója vagyok, így bizakodva álltam neki a Balfékek első évadának is.

 

A teljes kritika olvasásához, kérlek lépj a tovább gombra.

 

Az alap történet az, hogy Jeff Winger-nek elveszik jól működő ügyvédi praxisát, mivel nem találták érvényesnek a diplomáját. Így, hogy visszaszerezze a munkáját, újra le kell diplomáznia. Beiratkozik, hát a helyi, nem éppen jó nevű főiskolára a Greendale Communicity Főiskolára. Itt találkozik Britta-val, aki annyira megtetszik neki, hogy még egy kamu spanyol tanuló csoportot is létrehoz. A tanuló csoportba jár még Abed Nadir, a filmmániás, és filmezést tanuló palesztin-lengyel gyökerekkel rendelkező fiú, Shirley Bennett, aki kétgyermekes, frissen elvált fekete nő, Annie Edison, aki középiskola alatt gyógyszerfüggő volt, Troy Barnes, Ő Annie középiskolás osztálytársa volt, és az iskola futballsztárja, és Pierce Hawthorne az erősen középkorú, ám viselkedésében olykor nagyon fiatalos férfi. A csoport tagjai eltérő koruk, nemük, vallásuk, és személyiségük ellenére jó barátokká, és összetartó csoporttá válnak. A sorozatba gyakran feltűnik az ázsiai spanyol tanár Señor Ben Chang, Ian Duncan, aki pszichológia professzor, és az iskola különc dékánja Dean Pelton is.

 

A történetről nagyvonalakba ennyit.

Először is pont a történetet szeretném kiemelni, ami szerintem nagyon egyedire, hangulatosra, és nem utolsó sorban nagyon viccesre sikeredett.

 

Különösen örültem annak, hogy a szereplők, eltérőek egymástól, hisz más korúak, neműek, más vallásúak, és a személyiségük is teljesen eltérő. A sorozat meg pont erre a „másságra” épít, hisz mindegyik karakter, mindenkihez, és minden helyzethez másként viszonyul, ezt jól eltalálták. Én nem is emlékszek olyan sorozatra, ahol ezt ilyen jól használták volna. Erre épít a sorozat az első epizódtól kezdve. Szintén ennek köszönhetően mindenki megtalálja azt a karaktert, akit igazán tud szeretni, de valószínű, hogy mindegyik karakter nagyon szimpatikus lesz.

 

Amit szintén jó dolognak találtam, az-az, hogy a karakterek fejlődnek. Annyi sorozatot láttunk már, ahol a szereplők külsőleg nagyon sokat változtak, de a belső énjük ugyan az maradt. Ez itt nincs, a karakterek részről részre idomulnak egymáshoz, tanulnak egymástól, fokozatosan kedvelik meg egymást, ismerik meg egymás hibáit. Jó példa erre Jeff karaktere, hisz talán Ő megy át a legnagyobb változáson, a senkivel nem törődő, egyéjszakás kalandokra hajtó, önelégült, és hiú férfi, lépésről lépésre bontja le a falat, és közeledik a csapat tagjaihoz, elkezd velük törődni, sőt meg is szereti Őket.

A párbeszédek izgalmasak, és viccesek. Itt is nagyon jól használják azt, hogy minden karakter más, még ha ugyan arról a témáról is beszélnek, teljesen más hozzáállás érezhető egy fiatalabb, és egy idősebb, érettebb ember mondandójából. Persze ez köszönhető a nagyszerűen megírt, és jól előadott magyar szövegnek is. Akár hangjátéknak is elmenne, de azért jobb ez így képpel együtt.

 

A szereplőgárda szerintem jó választás volt. Mindegyik színész jól hozza a rá osztott szerepet. Sajnos a legtöbb szereplő elég ismeretlen, remélem ez változni fog a jövőben.

 

A sorozat érdemeit tovább növelik a kevés, de annál jobban eltalált helyszínek. Ez is hozzájárul a tökéletes hangulat eléréséhez. Nekem meghozta a kedvem még a tovább tanuláshoz is, de persze csak akkor, ha ilyen tanulócsoport tagja lehetek.

 

Bevallom, nagyon gondolkoznom kellet, hogy tudjak valami negatívat is mondani a sorozatról. Azért találtam néhány apróbb hibát.

 

Az egyik ilyen hiba, az, hogy néha elsütnek egy kínos poént, általában Pierce-el. Persze tudom, sokan szeretik az ilyen humort is, de szerintem ez ehhez a sorozathoz nem illik. Még szerencse, hogy ezekből elég kevés van, de ha jön egy, akkor az engem egy-két percre meg tud ingatni, aztán jön egy jó poén, és újra odavagyok.

 

A másik picikét idegesítő hiba az, hogy a karakterek múltjáról nagyon keveset tudunk meg. Néha kapunk valami pici információt, de nem túl sokat. Olyan, mintha az előéletük csak egy vázlat lenne. Lehet, hogy ez a második évadtól változni fog, de az első évadba ez így van, sajnos.

 

Na és persze a magyar cím. Hát nem tudom mi bajuk volt a tanulócsoporttal, szerintem az sokkal jobb lett volna, de végül is ez nem olyan rossz cím. Viszont, hogy a cím nem árul el semmit a sorozatról az biztos.

 

 

Összességébe a Balfékek, egy nagyon jól összerakott, és mindenkinek ajánlható, epizódonként 20 perces garantált kikapcsolódás.

 

Kinek ajánlom:

-          Gyakorlatilag mindenkinek (fiatalnak, öregnek, nőnek, férfinak,)

-          Szituációs komédia rajongóknak

-          Akinek csak napi húsz perc szabadidejük van

 

Kinek nem ajánlom:

- A Szituációs komédia műfajt utálóknak

- Az altesti humort kedvelőknek

 

 

A film végső értékelése tehát:

9.1/10

A bejegyzés trackback címe:

https://moviesandgamesnews.blog.hu/api/trackback/id/tr935877065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása