R.I.P. Jancsó Miklós

2014.02.01. 23:50

jancso_miklos_980x480_1391293904.jpg_620x400

Jancsó Miklós ( a névre kattintva olvasható a róla készült Wikipédia oldal) nélkül a magyar mozi nem lett volna ugyanaz. Sőt felmerülhet az is bennünk, hogy Őnélküle létezne-e magyar mozi. Valószínűleg igen, csak sokkal másabb. Írom ezt úgy, hogy valójában alig láttam filmjét. Egy azonban biztos az Ő filmjeit senki máséhoz se lehetett hasonlítani. A Jancsó filmek tökéletesen egyediek voltak, egyszerre lehetett rajtuk önfeledten nevetni, és megnézésük után még hetekig  azon gondolkodni, hogy pontosan mire is akart egyik-másik jelenettel utalni. Ez  talán a legnagyobb elismerés, amit kaphat egy művész.

Neki sikerült, és ezt kis túlzással egy világ tudta.

Mi sem igazolná ezt jobban, mint az a videó, amibe maga Martin Scorsese beszél elismerően Jancsó Miklós munkáságáról. Ide kattintva megtekintheted.

 

Nyugodjon békében!

 

 

 

Realms Of Ancient War bemutató

url.png

 

Be kell vallanom, hogy ez lesz az első videojáték tesztem. Sokat gondolkoztam, hogy melyik játékról írjak először, végül a voksom emellett a csodálatos hangulatú, kicsiny játék mellett tettem le.

Ez a Realms Of Ancient War vagyis röviden csak R.A.W.

A játékot egy kisebb fejlesztő csapat csinálta, a Wizarbox, és ez érezhető is, például az átvezető videók hiányán.

A R.A.W. műfaját tekintve egy Hack & Slash/Akció/RPG, azok között is egyike az úgynevezett  Diablo klónoknak. Ezt rögtön meg is kellett említenem, hogy ne érjen senkit meglepetés. A játék lényege tehát nagyon egyszerű, és egy jól bevált receptet követ. A játék kezdetekor lehetőségünk van választani három hős közül. Nem kell itt óriási dologra gondolni, csupán választhatunk egy íjász lány (kalandor), egy barbár (harcos), és egy varázsló között. A három harcos harcrendszere természetesen teljesen más, a barbár közelharcra, a varázsló távolból végzendő varázslatokra szakosodott, míg a kalandor a távolból íjával, közelről pedig vékony pengével tud harcolni.  Saját karaktergenerálásra sajnos nincs lehetőségünk, ez rossz hír azokra nézve, akik akár órákon keresztül képesek készíteni a saját karakterüket. Viszont tetszett, hogy mindhárom karakter máshonnan kezdi a történetet. Nagyon sajnáltam, hogy ez mindössze az első küldetésig tart, utána már mindegy, hogy melyikükkel vagy, ugyanaz vár majd rád. Mégpedig az, hogy változó méretű területeken kell átverekednünk magunkat, és legyőzni a ránk támadó kisebb-nagyobb hordákat. Közben a legyőzött ellenfelekből szép számba esnek ki az értékesebb, vagy épp kevésbé értékesebb páncélzatok, fegyverek, és egyéb felszerelések. Természetesen a színt lépésről se szabad elfeledkezni, időről, időre ugyanis ez is bekövetkezik, ekkor értékes tapasztalati pontunkat, és szakértelmi pontunkat megfontoltan kell szétosztani.

Egyszerűnek tűnik ugye?

A teljes bemutató olvasásához kattints a továbbra.

Tökös csávó kritika

1063075-20130608-Li7T0I.jpg

Az elmúlt időszakba inkább vígjátékokat, romantikus filmeket, és drámákat néztem, így gondoltam magamba, kéne valami jó kis akciófilmet is nézni. A választásom a Tökös csávó című 2012-es filmre esett. Nem tudtam pontosan mire is számíthatok, csak annyit tudtam róla, hogy egy bosszútörténetről van szó. Bosszútörténeteket meg már láttunk ezerszer, de én bizakodva álltam, vagyis pontosabban ültem neki a filmnek, reménykedve, hogy a téma ezeregyedszerre is szórakoztató mozit takar. Ami először meglepett az Danny Trejo volt, akinek olyan szakálla van a filmbe, mint Fidel Castro-nak.

A teljes kritika olvasásához, kérlek lépj a tovább gombra.

Lenyűgöző teremtmények kritika

content_2.jpg

 

 

Bevallom sokat gondolkodtam, hogy erről a filmről írjak-e egyáltalán kritikát, elvégre, ha Jeremy Irons, Emma Thompson, és Emmy Rossum nem játszott volna benne, valószínű, hogy meg se néztem volna. Őmiattuk viszont megnéztem, még akkor is, hogy a kritikusoknál, és a kasszáknál is csúfos bukás volt a film.

Elöljáróban el szeretném mondani, hogy én nem vagyok oda a mostanság divatos könyvadaptációkért, az Alkonyat sorozat részről részre hullámzó szintet mutatott, ellenbe a Harry Potter sorozat igen érdekes volt. Így én úgy ültem le a film elé, hogy ha a Lenyűgöző teremtmények a kettő között fog elhelyezkedni, már boldog leszek, és valahol igazam is lett.

A  kritika olvasásához kérlek kattints a tovább gombra.

süti beállítások módosítása